Vælg en side

FIU har igennem flere år arbejdet målrettet med tiltag, som skal sikre bæredygtig drift og begrænset miljøpåvirkning fra idrætsanlæggene på Frederiksberg. Dette ud fra en generel ambition om ansvarlig drift, så vi fortsat med god samvittighed kan sikre gode rammer for idrætsudøverne og de øvrige brugere og gæster på idrætsanlæggene. Brugerne har glædeligt taget pænt imod alt fra sensorstyret lystænding, udskiftning til LED-belysning, sensorstyret tænd/sluk på bruserne samt kildesortering af affald. Som en del af denne proces har FIU tilsluttet vores idrætsanlæg til Green Key-ordningen Green Sport Facility , som er en miljøcertificering af idrætsanlæg. Green Sport Facility-ordningen giver også inspiration og erfaringsudveksling mellem de tilknyttede idrætsanlæg, og vi har allerede planer om endnu flere tiltag for at optimere den bæredygtige drift af idrætsanlæggene på Frederiksberg.

 

Et af de andre centrale områder for at minimere miljøpåvirkningen fra idrætsanlæggene på Frederiksberg, er arbejdet for undgå spredning af mikroplast fra byens kunstgræsbanerne. Kunstgræsbanerne har været en kæmpe succes henover de sidste 13 år, hvor fodboldklubberne har fået over 2.000 flere medlemmer, og dermed børn og voksne med i foreningsfællesskabet og glæden ved idræt. At 3 af landets 4 største fodboldklubber deles om byens kun 15 fodboldbaner er i sig selv et særsyn, men kan også kun lade sig gøre, fordi kunstgræsbanerne året rundt kan holde til den intense brug.

 

Af gode grunde er der stor fokus på, at kunstgræsbaner kan være en problematisk kilde til spredning af mikroplast, ikke mindst i form at gummigranulatet, som sikrer gode fodboldbaner uden risiko for brandsår hos fodboldspillerne. FIU og Frederiksberg kommune har glædeligt en klar og fælles ambition om, at kunstgræsbanernes udledning af mikroplast skal reduceres til et absolut minimum. De seneste anlagte kunstgræsbaner er derfor omkranset af en betonmur, ligesom vi har opsat plader langs kunstgræsbanerne, så gummigranulatet bliver hvor det hører til – nemlig inde på banerne, hvor det ikke udgør miljøproblemer. Al gummigranulat på kunstgræsbanerne på Frederiksberg stammer i øvrigt IKKE fra gamle bildæk, men derimod fra rester fra fremstillingen af gummiprodukter som tætningslister til køleskabe.

 

Byens fodboldspillere og de øvrige brugerne af kunstgræsbanerne skal naturligvis også medvirke til at holde gummigranulatet inde på banerne, og dermed undgå spredning af mikroplast. Ved alle udgange fra kunstgræsbanerne er der etableret riste, hvor gummigranulat skal børstes af tøj og fodboldstøvler. I den kommende sommerferie bliver kunstgræsset på to af banerne på Jens Jessens Vej udskiftet, og i den forbindelse etableres endnu bedre løsninger, så alle brugere kan holde gummigranulatet inde på banerne. Ved udgangene mod både FB’s nye klubhus og Frederiksberghallerne etableres deres granulatsluser med bænke, hvor alle brugere kan tømme fodboldstøvlerne og tøjet for granulat. Samtidig vil udskiftningen af kunstgræsset på anlæggets podebaner, også blive en kærkommen lejlighed til test af et mere miljøvenligt granulat infill i form af kork.

 

Aktuelt er der offentlig omtale af et muligt forbud mod brug af gummigranulat i kunstgræsbaner. Fra FIU’s side håber vi ikke det kommer så vidt, da både danske og norske forsøgsprojekter var vist, at udfordringen med udledning af mikroplast fra kunstgræsbaner kan afhjælpes med en kombination af optimeret indretning omkring baneanlæggene, samt ikke mindst involvering af brugerne. Med indsats fra fodboldklubberne, brugerne af kunstgræsbanerne og FIU kan vi forhåbentlig sikre, at de 6.500 fodboldspillere på Frederiksberg alle kan fortsætte spille året rundt på kunstgræsbanerne, uden at dette har en skadelig påvirkning af miljøet. Se eksempel på skiltning her: https://fiu-frederiksberg.dk/wp-content/uploads/2023/02/Granulat-plakat-pink-final-version-2020.pdf

 

For FIU er det glædeligt med de mange aktuelle tiltag, som skal optimere bæredygtigheden og begrænse miljøpåvirkningen fra idrætsanlæggene på Frederiksberg. På den måde blive alle idrætsudøverne til vindere, som med god samvittighed kan dyrke idræt.