Vælg en side

Hos Gymnastikforeningen ODK, der træner flere forskellige steder på Frederiksberg, gør trænerne et kæmpe arbejde for hele tiden at tilpasse sig de mange skiftende retningslinjer udløst af Covid19, så flest muligt kan holde sig i gang.

ODKs mange børnehold træner videre. Voksenholdene er derimod mere udfordrede. Er der bare en gymnast på 22 år eller derover, må der kun være ni deltagere og en træner i en sal. Det er ikke mange, når de fleste voksenhold i gymnastikforeningen har langt flere deltagere, som for eksempel ODKs store motionshold med 49 gymnaster.

Virtuel træning
Heidi Kynde Nielsen er træner for ODKs store motionshold Puls & Styrke. I foråret hvor alt lukkede helt ned, var hun hurtig til at tænke kreativt. Og når man nu kunne holde mange møder virtuelt, mødes med venner og bekendte virtuelt og handle virtuelt, så kunne man vel også træne virtuelt. Heidi gik derfor i gang med at træne via Zoom.

-Det skulle være nemt, og så skulle det være muligt at gøres fra en IPad i sommerhuset, forklarer hun.

Der var fuld forståelse fra alle gymnasterne for at det tekniske var noget, der skulle løses efterhånden. Hvor IPaden skulle stå, hvor højt Heidi skulle tale, hvornår man skal mute og hvornår ikke.

-Alle skulle lige øve sig, før det blev rigtig optimalt. Men folk var gode til at hjælpe hinanden og for eksempel bede den der larmede om at mute, fortæller hun.

En af gymnasterne meldte sig som teknisk supporter, han hjalp dem fra holdet, der ikke helt kunne finde ud af det. Så stille og roligt blev denne plan B implementeret. Og da der kom nye restriktioner med maksimum 10 på et hold, var Heidi hurtig til at gå i gang med Zoom-træning igen.

Fordele og ulemper
I den store hal på Frederiksberg Gymnasium, kunne de ellers let dele hallen op i fire zoner, men Heidi er eneste træner på holdet, og de fire grupper må ikke lave det samme samtidigt. Derfor er det endt med, at Heidi mødes med ni af gymnasterne i hallen og resten kan følge med hjemmefra via Zoom. En løsning der bliver taget godt imod, selvom flere af gymnasterne synes det er svært at træne hjemme i stuen.

-Det kan knibe med motivationen, fortæller Camilla Nørgård, der er hurtig til at tilmelde sig, når muligheden er der til at komme i hallen.

Men gymnasterne har efterhånden alle lært at bruge Zoom.

Anette Gade fra holdet tilslutter sin pc til fjernsynet, så hun har Heidi i stort format hjemme i stuen.

Her bliver sofaen flyttet og så er der plads til at både hun og resten af familien kan træne med. Selvom hun står hjemme sin egen stue får hun sved på panden og pulsen op.

-Heidi er enormt dygtig til at lave gymnastik, der kan laves på få kvadratmeter. Normalt plejer vi jo at bevæge os rundt i hallen. Det er selvfølgelig allerbedst at være i hallen, men når vi nu ikke kan det, er det godt at vi kan få noget motion alligevel, fortæller Anette.

Skiftehold
Flere af ODKs voksenhold benytter Zoom eller streaming. Andre hold har delt deres gymnaster op i grupper, der kommer til træning efter tur. På PS Fusion er der 31 gymnaster og to trænere. Gymnasterne er delt op i fire grupper, hver gruppe kommer til træning hver anden uge og så er skillevæggen i hallen på Frederiksberg Gymnasium trukket ned. For at grupperne ikke skal støde sammen, begynder de forskudt. Når træningen er halvvejs bytter de to trænere lokale, selvfølgelig efter behørig afspritning. En af gymnasterne Camilla Bæk er virkelig glad for løsningen.

-Det betyder alt, at vi kan få lidt normal hverdag og at vi får lov til at svede lidt, mener hun.

Engagerede og seje trænere gør det muligt
Trænernes vilje til at finde muligheder og til at indrette sig efter skiftende retningslinjer er i høj grad med til at holde foreningens hjul i gang under coronaen, og det bliver højt værdsat af bestyrelsen i ODK.

– Vi er meget taknemmelige for vores træneres store fleksibilitet, både med hensyn til rengøring og til at finde på løsninger, så der stadig kan gennemføres træninger, siger Morten Størup, formand for Gymnastikforeningen ODK.

Hvordan træningen ser ud i næste uge og resten af året, aner hverken gymnaster eller trænere, men det slår dem ikke ud.

-Lige nu tager vi en uge ad gangen, for retningslinjerne bliver jo hele tiden lavet om, griner Heidi Kynde Nielsen.

Af Lise Ravnkilde, ODK.